Καταπολέμηση Ξυλοφάγων Εντόμων (Σαράκι) | Sustainable Pest Control

 
Σαράκι ή σκουλήκι ξύλου, αποκαλούμε μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων που ανήκουν στην τάξη των κολεοπτέρων (Coleoptera) και αποτελούν τον εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων. Τα ξυλοφάγα έντομα που πιο συχνά μας απασχολούν στην Ελλάδα υπάγονται στις παρακάτω οικογένειες:

• Anobiidae,
• Bostrychidae
• Lyctinae και
• Cerambycidae


Όλα τα σαράκια προσβάλουν μαλακά και σκληρά ξύλα προκαλώντας οπές οβάλ ή στρογγυλές διαμέτρου από 0,3 έως 13 χιλιοστών. Αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους όταν η ζημιά έχει προχωρήσει, από το πριονίδι υπό μορφή λεπτής σκόνης (πούδρα) που αναδύεται από τα κανάλια εξόδου των ακμαίων εντόμων ή από τις μικρές οπές σε ξύλινες επιφάνειες.

Για να κατανοήσουμε τους λόγους που τα κολεόπτερα όπως το σαράκι προσβάλλουν τα διάφορα είδη κατασκευαστικού ξύλου, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπ’ όψιν τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την προσβολή:
 
Εντοπισμός και ανίχνευση
 
Το πιο εμφανές σημάδι της προσβολής ξύλου από ξυλοφάγα Κολεόπτερα – σαράκι είναι οι οπές από την έξοδο των τελείων. Για την διαπίστωση παλαιάς ή νέας πρσβολής πολύ χρήσιμη είναι η παρατήρηση της ποσότητας, της υφής και κυρίως του χρώματος του τυχών υπάρχοντος πριονιδίου κατά τις οπές εξόδου.
 
 
 
Έλεγχος της υγρασίας
 
Απομάκρυνση προσβεβλημένων μερών
 
 

Σαράκι – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 
Χημικές Μέθοδοι
 
Υποκαπνισμός με χρήση φωσφίνης (Δείτε περισσότερα)

Η φωσφίνη είναι χημική ουσία που δρα σε μορφή αερίου, σε ορισμένες θερμοκρασίες και πιέσεις είναι θανατηφόρα για τα έντομα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Στους υποκαπνισμούς για το σαράκι λαμβάνονται υπ’ όψη παράγοντες όπως:

α. Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του αερίου που επιλέγεται.
β. Ο χρόνος έκθεσης του παρασίτου.
γ. Η θερμοκρασία του χώρου όπου πραγματοποιείται ο υποκαπνισμός.
δ. Η στεγανότητα του χώρου.

Οι εφαρμογές απο την Sustainable Pest Control με έδρα στο Κορωπί και υποκατάστημα στο Γαλάτσι, διενεργούνται από εξειδικευμένα συνεργεία με πολυετή πείρα στους χειρισμούς των αερίων καπνογόνων, πάντα υπό την καθοδήγηση Γεωπόνου. Οι υποκαπνισμοί ενός χώρου μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 7 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Κατά την διάρκεια των εργασιών το συνεργείο παίρνει συνεχώς μετρήσεις και παρακολουθεί την συγκέντρωση της φωσφίνης στο εσωτερικό του προϊόντος ώστε να βεβαιωθείγια την επιτυχία της εφαρμογής. Μετά το τέλος των εργασιών εκδίδεται Πιστοποιητικό Fumigation και Τεχνικό Report.

Εντομοκτόνα. Η εφαρμογή υγρών σκευασμάτων με υψηλή υπολειμματική δράση, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο καταστολής της προσβολής από ξυλοφάγα έντομα. Έτσι γίνεται έγχυση αυτών των σκευασμάτων στο προσβεβλημένο ξύλο με ειδικούς εγχυτήρες. Επιπλέον για να προληφθεί η προσβολή γίνεται έγχυση και σε μη προσβεβλημένα ξύλα.

Επίχρισμα με γέλη. Η γέλη περιέχει ειδικό φορέα ώστε να διευκολύνεται η απορρόφηση των δραστικών ουσιών στο σώμα του ξύλου, χωρίς αυτές να απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Το βάθος διείσδυσης εξαρτάται από το είδος του ξύλου με το μέγιστο της απορρόφησης να εμφανίζεται όταν οι πόροι του ξύλου είναι ελεύθεροι. Το σκεύασμα δεν αλλοιώνει την εμφάνιση του ξύλου, είναι άοσμο και ακίνδυνο για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και έχει εξαιρετική προσκολλητικότητα ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε κάθετες επιφάνειες ή ταβάνια.
Μετά την εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βερνίκι.
 
 
 
Heat Wrap – Θερμική καταπολέμηση με πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
 
Βιολογική Καταπολέμηση
 
 
 
 
ΓΕΩΓΡ. ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 
Η SPC εξυπηρετεί όλη την Αττική
Για υποκαπνισμούς (σιλό, έντομα αποθήκης, ξυλοφάγα έντομα) σε όλη την Ελλάδα
 
 
 
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
 

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
Άμεση εξυπηρέτηση από εξειδικευμένους επιστήμονες Γεωπόνους, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεάν αυτοψία
 
 
 
EΓΓΥΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
 

EΓΓΥΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 
Επειδή η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας ειναι υποχρέωση όλων μας αλλά & άτυπος δείκτης του πολιτισμού μας, η SPC υπόσχεται μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα έπειτα απο κάθε υπηρεσία